Toše Proeski

Pogrešam te

1+

Toše Proeski

Pogrešam te
1+
Todor “Toše” Proeski (makedonsko Тодор „Тоше“ Проески), makedonski pevec, * 25. januar 1981, Prilep, Makedonija, † 16. oktober 2007, Nova Gradiška
Otroštvo je preživel v mestu Kruševo v osrednji Makedoniji. Starša Dominika in Nikola sta že v njegovem ranem otroštvu opazila njegov glasbeni talent, zato sta ga od malega vzgajala v glasbenika. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest v Prilepu, kjer je zmagal dvakrat zapored v letih 1996 in 1997. Po nastopih na festivalu Makfest leta 1997 v Štipu s pesmijo Pušti me in festivalu Skopje (makedonski izbor za pesem Evrovizije) naslednjega leta s pesmijo Ostani do kraj, kjer je osvojil tretje mesto, je sledil njegov preboj.

Leta 1999 je izdal prvi album Nekade vo noќta, istega leta je s pesmijo Tvoite bakneži na moite beli košuli na festivalu v Skopju slavil zmago po izboru občinstva. Poleti je imel prvi samostojni koncert v Skopju, ki si ga je kljub deževnemu vremenu ogledalo na tisoče ljudi. Junija 2000 je izdal drugi album Sinot božji. Leta 2001 je na Podgorica Festivalu osvojil drugo mesto s pesmijo Nemir (duet s Karolino Gočevo), marca 2001 pa je imel v Skopju pet zaporednih koncertov, ki so bili razprodani do zadnjega kotička. Oktobra 2002 je izdal tretji album Ako me pogledneš vo oči, ki je bil posnet v Grčiji, novembra istega leta pa se je podal na prvo veliko turnejo.

Študiral je solo petje na Glasbeni akademiji v Skopju, tako da je bil eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije. Vokal je izpopolnjeval v New Yorku, kjer ga je petja učil sloviti profesor William Rey, ki je delal tudi z Lucianom Pavarottijem.

POGREŠAMO TE.

Zvezdna pot posvetil in lepih misli

One thought on “Toše Proeski

Vaše posvetilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja