Boris Dvornik

Pogrešam te

1+

Boris Dvornik

Pogrešam te
1+
Boris Dvornik, hrvaški igralec, *16. april 1939, Split, † 24. marec 2008, Split, Dalmacija.

Debitiral je že leta 1960 v filmu Deveti krog režiserja Franceta Štiglica. Igral je v več kot štiridesetih filmih in nadaljevankah, v veliko gledaliških predstavah ter tudi v operetah (Mala Floramye Iva Tijardovića in Netopir Johanna Straussa).
Življenje
Rodil se je v Splitu, v družini gozdnega delavca. Svoj talent za igranje je odkril v otroštvu, ko je nastopal v otroških predstavah. Šolal se je za električarja, vendar se je takoj po opravljeni šoli preusmeril in iskal možnosti da se usmeri v igralski poklic. Vpisal se je v srednjo igralsko šolo v Novem sadu in študij nadaljeval na Akademiji dramske umetnosti Univerze v Zagrebu, kjer je sodeloval na več avdicijah za igralce v filmih. Prav filmi so kasneje pomembno vplivali na njegov kasnejši igralski razvoj in uspeh.
Igranje v filmih
Slovenski režiser France Štiglic je leta 1960 potreboval igralca za glavno vlogo v filmu Deveti krog, opazil je velik igralski talent in primerno podobo ter mladost Borisa Dvornika. Izbral ga je za glavno vlogo študenta Iva Vojnovića, kateri se poroči z mlado Židinjo da bi jo rešil pred nacisti in taboriščem. Svojo vlogo je mladi Dvornik odlično odigral, film pa je doživel velik uspeh v takratni Jugoslaviji in tujini. Film je bil celo nominiran za Oskarja- med tujejezičnimi filmi. Dvornik je takrat stopil v prvo vrsto najboljših igralcev Jugoslovanskega filma, kot so bili, Bata Živojinović, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić in nekateri drugi. Po tem uspešnem debiju je nekaj let igral v komičnih vlogah. Po letu 1966 je Dvornik pričel nastopati v filmih s tematiko iz NOB. Leta 1969 je na festivalu v Puli za film režiserja Antuna Vrdoljaka Kad čuješ zvona prejel nagrado zlato areno. Nastopil je tudi v nekaj kratkih filmih, posebno slavo pa je doživel v TV-nadaljevankah Naše malo misto, Velo misto, Kapelski kresovi. Vedno pa je rad nastopal v Narodnem gledališču v Splitu.
Po osamosvojitvi Hrvaške je bil poslanec prvega sklica parlamenta (saborja). Za svoje delo je prejel več nagrad.

Njegova sinova Dino Dvornik in Dean Dvornik sta znana hrvaška pop glasbenika

Zvezdna pot posvetil in lepih misli

Vaše posvetilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja